luni, 20 iulie 2009

Originea cafelei


Originea cafelei se află pe continentul african, în provincia Kaffa din zona Etiopiei, de unde provine şi denumirea acestei băuturi. De aici s-a răspîndit în Yemen, Arabia, iar spre sfîrşitul secolului al XIV-lea a fost lansată şi în Europa. La început cafeaua era considerată aliment şi nu băutură. Triburile est-africane măcinau boabele crude de cafea şi prin amastecarea cu grăsime animală obţineau o pastă, pe care o modelau sub formă de bile. Acestea erau consumate de războinicii tribului pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor. În secolul al XI-lea renumitul tămăduitor Avicena (Ibn Sina) administra cafeaua ca medicament. Etiopienii obţineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermenterea în apă a boabelor uscate.
Potrivit unei legende, cafeaua a fost consumată prima oară de capre. Pe teritariului Egiptului de azi, un păstor pe nume Khaldi a observat că caprele lui deveneau neastîmpărate şi energice după ce mîncau fructele roşii care creşteau în tufişurile din apropiere. Uimit de comportamentul lor, Khaldi a dus fructele la o mănăstire din zonă, unde stareţul le-a fiert în apă, obţinînd un lichid amar dar aromat, foarte stimulator, care alunga somnolenţa şi oboseala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu