vineri, 24 iulie 2009

Ioana d'Arc


Este cam straniu faptul că o tînără ciobăniţă de 19 ani să fi salvat o ţară, situîndu-se în fruntea armatei. Ioana (Jeanne) d'Arc nu avea nici o experienţă militară şi totuşi a reuşit să-l convingă pe rege să-i încredinţeze conducerea operaţiunilor militare. Era oare eroismul ei suficient pentru a izgoni englezii din teritoriile ocupate? Era oare voinţa ei suficientă pentru ca împăratul să fie încoronat?
Enigma reuşitei ei şi dramatismul deznodămîntului rămîn controversate, fapt care nu l-a împedicat pe poporul francez s-o proclame pe Ioana d'Arc sfîntă şi eroină naţională. Unii cercetători susţin însă că Ioana d'Arc nu avea nici un rol militar, deşi a participat la eliberarea Orleanului şi la unele lupte pe parcursul a cîtorva luni de iarnă-primăvară anului 1430; în schimb, ea a jucat un imens rol politic şi psihologic, catalizînd unirea poporului francez în jurul ideii naţionale şi contribuind la înconorarea regelui carol al VII-lea la Reims, în plin teritoriu ocupat.

2 comentarii:

  1. Oamenii de arme accepta sa i se supuna. Istoricii apreciaza ca uluitor faptul ca tanara se face ascultata de barbati ce nu au obisnuinta disciplinei. Venirea ei ii reda increderea Delfinului, care astepta impasibil caderea Orleansului, aflat de multa vreme sub asediul armatei comandate de Talbot.

    RăspundețiȘtergere
  2. sper ca informatiile date mai sus de mine(Anonim) sa va fie de folos.

    RăspundețiȘtergere