marți, 7 iulie 2009

Mata Hari


Cine a fost Mata Hari? Margaretha Geertruida Zelle, frumoasa dansatoare şi femeia anticomformistă, a fascinat lumea de la începutul secolului XX pînă în prezent. Ea simbolizează misterul, erotismul şi spionajul. Născută într-o bogată familie olandeză, în 1876, tînăra sfidează morala gurgheză, devenind dansatoare şi curtizană. Căsătorită cu un ofiţer al armatei coloniale, ea seduce persoane importante, iar soţul face poze: fotografiile sunt utile pentru şantaj.
Divorţiază, Margaretha se stabileşte în 1903 la Paris, transformîndu-se în exotica şi celebra dansatoare Mata Hari. Amantul său este şeful poliţiei berlineze care utilizează farmecul ei de seducere, în mreje căzînd personalităţi militare şi diplomatice din Franţa.
Cariera ei de spioană continuă în anii Primului Război Mondial: ca infirmieră, reuşeşte să afle de la ofoţerii răniţi planurile ofensivelor viitoare. La începutul lui 1917, Mataa Hari este arestată; deşi se declară inocentă, este condamnată la moarte. În faţa plutonului de execuţie, refuză să i se lege ochii şi sfidează moartea. Mai apoi este creată fondaţia Mata Hari, care va depune la Ministerul Justiţiei din Franţa, în 2001, o cerere de revizuire a procesului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu