vineri, 10 iulie 2009

Ghilotina


Ghilotina - instrument pentru decapitare - a fost folosită pentru prima dată în Franţa, la 25 aprilie 1792, înlocuind toporul călăului. Un dispozitiv asemănător apăruse mai întîi în Italia, dar medicul francez Joseph Ignace Guillotin a creat maşina ideală, perfecţionînd lama. În ianuarie 1793 însuşi regele Franţei, Ludovic al XVI-lea, a fost ghilotionat. Legenda spune că Guillotin îi arătase invenţia regelui şi că acesta propuse o mică perfecţionare a maşinii, pentru ca moartea să fie cît mai uşoară.
Folosirea ghilotinei a fost abolită în Franţa abia în 1981, fiind modul de execuţie pentru condamnaţii la moarte pe parcursul a circa două secole. Ea nu şi-a găsit nici un succesor, deoarece în 1981 în Franţa a fost suprimată pedeapsa capitală, care a fost înlocuită cu detenţia pe viaţă.

Un comentariu:

  1. Strasnic instrument al mortii.
    Medicul Guillotin a suferit mult din cauză instrumentului creat de el. Ideea şi scopul declarat al creerii acestui mecanismul era de a ameliora suferinţele osânditului la moarte, lucru care, a fost interpretat altfel de către posteritate.

    RăspundețiȘtergere