sâmbătă, 11 iulie 2009

Cel mai lung război din istorie


Cel mai lung război din istorie a durat 335 de ani, perioadă în care însă nu s-a tras nici măcar un foc de armă şi nimeni nu a fost rănit sau ucis. Acest război, între provinciile Olandei şi insulele Scilly, a început în 1651.
În timpul războiului civil din Anglia (1642-1651), tabără parlamentară i-a alungat pe regalişti tot mai departe de Londra, pînă cînd aceştia au fost nevoiţi să se refugieze pe insulile Scilly. Olanda a făcut front comun cu tabara parlamentarilor şi şi-a trimis armata în lupte împotriva flotei regaliştilor. Flota olandeză a fost atît de rău bătută, încît a hotătrît să declare război insulelor Scilly. Însă, după cîteva luni, regaliştii au capitular în faţa parlamentarilor, fapt care i-a făcut pe olandezi să uite de războiul declarat.
Auzind zvonuri precum că insulele Scilly ar fi încă în război cu Olanda, un istoric britanic a început să facă cercetări în 1985. Într-adevăr, ambasada Olandei din Londra a confirmat că mai există o declaraţie de război în scris. Ambasadorii celor două ţări au fost de acord să pună capăt acestor acestui război bizar, semnînd un tratat de pace la 17 aprilie 1986.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu