sâmbătă, 15 august 2009

Sequoia - giganţii longevivi


Giganţii longevivi ai lumii vegetale sunt sequoia - "arborele mamut", conifer din munţii Californiei, care creşte pînă la 140 de metri şi poate trăi pînă la 10 mii de ani, Dragonul, arborele din Orotava, cu vîrsta de 6 milenii, boababul de pe Capul Verde, bătrîn de 5150 de ani, celebra tufă de trandafiri din mănăstirea "Hildesheimer Dorn", care are 4 milenii, şi ferigele uriaşe Macrosamia din Australia, care trăiesc 15 mii de ani!
Diametrul trunchiului de sequoia poate atinge 40-50 de metri, iar lemnulsău este tere ca fierul. Americanii au stăuns, cu ajutorul dinamitei, un asfel de copac, pentru un tunel prin care poate trce doauă camioane unul lîngă altul. La o expoziţie universală, a fost expusă o secţiune a unei tulpini de sequoia, pe care se afla un pian, cinci muzicanţi şi 16 perechi de dansatori.
Longevivi sunt măslinul (2000 de ani), stejarul (1600), teiul (1150), cedrul (800), părul (400), chiparosul (350), ulmul (330). Un uriaş al lumii verzi este eucaliptul. În Australia, care este baştina lui, cresc copaci de peste o sută de metri, iar cel mai înalt eucalipt atinge înălţimea de 155 de metri.

2 comentarii:

  1. impresionant ce binecuvintari ne-a dat Dumnezeu.....

    RăspundețiȘtergere
  2. Unele date sunt exagerate (din păcate și pe alte site-uri).
    Eu cunosc 2 arbori de Ginkgo-Biloba care au aprox. 115 ani (verificat după datele înregistrate de către un boier - proprietar al unui parc dendrologic în care i-a plantat). Acești arbori sunt f. bătrâni (eu îi cunosc de 4 ani) și cred că o mai duc maxim 10-20 de ani. Din informațiile de pe internet - unii (destul de mulți) spun că ajung la 2000 de ani, dar, dacă îi vedeți cum arată după un secol o să vă schimbați părerea.
    Legat de stejari - cunosc 3 stejari (înregistrați ca fiind plantați de Ștefan cel Mare când și-a așezat tabăra) care sunt f. bătrâni - aproape că își dau duhul - e drept după mai bine de 510 ani. Deci, să-mi fie cu iertare - cum ar mai putea trăi aceștia încă 1000 de ani ?

    RăspundețiȘtergere