luni, 31 august 2009

Nessie - realitate sau ficţiune


Unul dintre monştrii marini a fost botezat afectuos "Nessie", după numele unui lac din Scoţia în care a fost văzut pe parcursul a cătorva secole - Loch Ness. Legenda e veche de circa 1500 de ani, din ziua în care un călugăr irlandez a văzut animalul. În acest lac imens (56 km2), adînc şi tulbure, cu profunzimea maximă de 230 m, şi-ar fi stabilit domiciliu Nessie, poate un strămoş al pleziozaurilor.
În 1933, apoi în 1951 au fost realizate fotografii, deşi întunecate şi vagi, ale monstrului, autencitatea cărora n-a fost dovedită. În 1961 a fost creat un Birou de investigare a fenomenului, ceea ce a permis cercetări cu sonare şi plonjări. Expediţia nu a găsit nimic, în afară de cadavre submarine. Numeroşi savanţi exclud posibilitatea existenţii lui Nessie din două motive: Nessie nu poate avea o viaţă veşnică şi deci ar mai exista şi alte creaturi, iar lacul are o fotosinteză foarte slabă şi nu ar putea hrăni nici un animal de 300 de kg.
Atunci de ce numeroşi oameni, printre care personalităţi demne de încredere, afirmă că l-au văzut pe Nessie? A fost înaintată ipoteza unei deformări optice, legate de refracţia atmosferică: în realitate erau foci sau poate o chiar o bîrnă pe un val! Deoarece unele caverne submarine au legătură cu marea, se poate admite că lacul este doar o reşedinţă secundară, domiciliul lui Nessie fiind marea.

2 comentarii: