miercuri, 16 septembrie 2009

Cleopatra - remarcabila regină a Egiptului


Legenda despre Cleopatra (este vorba despre Cleopatra a VII-a - 69-30 î.e.n., acest nume fiind purtat de încă şase regine ale Egiptului) ne fascinează de peste două milenii. Farmecul de seducere a Cleopatrei ce a cucerit inima a doi şefi eminenţi - Iuliu Cezar şi Marc Antoniu, căsătoria ei cu aceşti bărbaţi romani, curajul ei de a înfrunta inamicii, moartea benevolă (fiind să fie muşcată de o viperă) pentru a-şi salva onoarea, toate acestea şi încă multe altele au făcut să se scurgă din abundenţă cerneala.
Legenda spune că a reuşit să-l seducă pe Antoniu în cîteva clipe: acesta a acuzat-o la începutul mesei luate la bordul unui vas şi i-a făcut cadou Fenicia, Ciprul şi mari regiuni din Arabia, cînd s-a ajuns la desert. Cu certitudine a fost inteligentă, vicleană şi dîrză; s-a implicat activ în politica externă; a reuşit să-l înlăture de la putere pe fratele ei Pltolemeu, devenind la numai 18 ani regină a Egiptului; a intrat pe un car triumfal în Roma; a obţinut ca Cezar să-l recunoască oficial pe copilul lor, Cezarion, drept moştinitor. S-a învelit într-adevăr într-un covor (după alţii în pleduri) pentru a putea ajunge la Cezar, i-a iubit cu pasiune pe cei doi soţi, rămîne de demonstrat.
Deşi ni s-a prezentat imaginea unei brunete, Cleopara era blondă. Filozoful francez Blaise Pascal a spus: "Dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai puţin lung, cursul istoriei ar fi altul". Pascal face referinţă la frumuseţea femeii de stat, lungimea nasului fiind un etalon al frumuseţii în aceea epocă. Rolul reginei egiptene în evoluţia evenimentelor nu este de neglijat.

Un comentariu:

  1. Cleopatra a dus Egiptul pe culmile gloriei, ca principala putere politica in lumea antica.

    RăspundețiȘtergere