
Taj Mahal este construit in intregime din marmura alba iar frumusetea sa este mai presus de orice descriere in cuvinte, mai ales la rasit si apus. De asemenea, monumentul pare ca straluceste atunci cand este luna plina. In diminetile in care se lasa ceata, turistii pot fi martorii unei privelisti uimitoare.
Constructia monumentului a durat 22 de ani si la ridicarea sa au lucrat 20.000 de muncitori. Edificiul a fost finalizat in anul 1648 avand un cost de 32 de milioane de rupii. Documentele constructiei care au supravietuit timpului arata ca arhitectul a fost Ustad Isa, un renumit arhitect iranian. Aceste documente contin numele celor angajati si inventarul materialelor folosite la constructie, dar si originea lor. Au fost angajati mesteri foarte buni din Delhi, Qannauj, Lahore, si Multan. Pentru alte sarcini foarte calificate au fost angajati mesteri in Bagdad, Shiraz si Bukhara.
Taj Mahal este un simbol al dragostei eterne ce fascineaza privitorul in peisajul roscat din jur. Acest monument impresionant era descris de Rabindranath Tagore ca o lacrima pe obrazul timpului. De o frumusete uluitoare, Taj Mahal se numara cu siguranta printe cele mai importante obiective turistice din lume!
De remarcat la Taj Mahal este si simetria perfecta. Din orice unghi ai privi templul vei avea in fata aceeasi imagine (Totusi simetria a fost stirbita la moartea lui Sash Jahan, cand una din fiicele sale l-a ingropat langa sotia sa - acest lucru stricant perfectiunea formelor).
RăspundețiȘtergereUn alt element interesant este dat de modul in pietrele de marmura sunt asezate: in asa fel incat, in cazul unui cutremur, sa cada spre exterior. Un paradox aici este faptul ca teritoriul nu are o activitate seismica; totusi unii cercetatori precizeaza existenta unui cutremur devastator in zona Rusiei de astazi, care s-ar fi resimtit si in India, desi foarte slab. Astfel, argitectul (Ustad Isa) a "aplicat" aceasta tehnica pentru ca greutatea pietrelor de marmura sa nu stirbeasca frumusetea si memoria celei mai iubite femei.