sâmbătă, 16 aprilie 2011

Sfîrșitul lumii


Una dintre profeţiile cele mai vechi şi mai răspândite este cea despre sfârşitul lumii. Ca şi mitul Genezei şi cel al Potopului universal, sfârşitul lumii este considerat inevitabil, fie printr-o inundaţie globală, fie printr-un pârjol devastator, de fiecare dată omenirii oferindui-se însă şansa de a începe de la zero.
Apocalipsa biblică, al cărui autor este Ioan, se declară ca o profeţie despre sfârşitul lumii şi instalarea unei împărăţii noi. Ea promite viaţă veşnică celor care s-au mântuit. Există însă patru modalităţi principale de interpretare a acestei cărţi de către Biserica creştină: concepţia că Apocalipsa descrie evenimente din trecut, concepţia că se prezintă o vedere panoramică a istoriei până la a doua venire a lui Hristos, concepţia futuristă şi concepţia idealistă care susţine o descriere simbolică, poetică a evenimentelor.
Percepută ca o pedeapsă a zeilor sau a unui singur Dumnezeu, moartea omenirii este reluată de mitologiile egipteană, greacă, babiloniană, chineză, amerindiană, ale popoarelor nordice. Găsind multiple similitudini între mitologiile Greciei şi ale Japoniei, cercetătorii consideră că ele sunt explicabile prin existenţa unei ,,memorii universale", transmise de către omenirea originară rarilor supravieţuitori care s-au stabilit ulterior în diferite colţuri ale planetei.
Sfârşitul lumii nu ar însemna neapărat sfârşitul vieţii sau al Pământului. Tot mai mult se consideră că este vorba despre un sfârşit relativ, al unui mare ciclu evolutiv, care va semnifica un nou început. În acest context, se impune analiza unei date care figurează în calendarul poporului Maya ca un final - 21 decembrie 2012, ziua solstițiului de iarnă. Cum rămâne atunci cu maleficul an 2000, care nu s-a adeverit a fi ultimul, după cum anunţau profetic unii? Ar exista o legătură între aceste două date, dacă am ţine seama de faptul că 21 decembrie 1999 este o zi care marchează în calendarul Maya începutul ciclului de 13 ani, care, alăturat celui de 5125 de ani, formează un ciclu integral în istoria omenirii. Acest ciclu se va încheia la 21 decembrie 2012, fără a se preciza însă ce fel de catastrofă va pune capăt acestei epoci din viaţa omenirii. Poate că se va produce iversiunea polilor magnetici ai Pământului, stabilită de unii pentru 2012 (acest fenomen s-ar produce o dată la 5000 de ani).
În ce priveşte într-adevăr sfârşitul sfârşiturilor, am avea teoretic încă jumătate de viaţă înaintea noastră - circa 5 mlrd de ani, exact atât cât va exista sistemul solar, practic însă este posibil un cataclism cosmic sau terestru (nuclear) de proporţii, care ar şterge orice urmâ de viaţă pe Terra.

11 comentarii:

  1. adevaru...doare
    .miau va prelua lumeaQQQQ!

    RăspundețiȘtergere
  2. EMIlia ruuulz

    .da' boosssssss

    RăspundețiȘtergere
  3. numai dumnezea ştie cınd va fi sfırşitul lum,, dumeavoastra nu presupunet aşa şi ın fiecare an

    RăspundețiȘtergere
  4. NUMAI CEL DE SUS stie cind va fi

    RăspundețiȘtergere
  5. Prostii...Singurul care stie viitorul,prezentul si trecutul cu exactitate este Dumnezeu si nimeni altcineva. La fel cum stie si Sfarsitul lumii. Daca ar stii oamenii cand si cum ar fi Sfarsitul Lumii,cu siguranta ar fi haos pe Pamant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este ar fi un haos pe pamant.nimeni nu ar mai face nimic ar sta toata omenirea si ar astepta sfarsitul.,asa cum am asteptat eu in 2000sa vina sfarsitul.am iesit afara ,ma uitam ca proasta in targ,in stanga si in dreapta ,sa se prabuseasca totul in jurul meu.nu sa intamplat nimic.asa ca cred ca nu este bine sa ...................fim speriati si sa intram in panica.

      Ștergere
    2. cum ai dedus Tu ca numai Dumnezeu stie cand si de ce se va intampla ce se va intampla.....asta este o politica bisericeasca ffffff intiparita in mintea si evolutia omenirii de cand existam fara de care lumea(SUNT FOARTE DE ACORD)ar fi evoluat altfel.Cand ai spus ''Singurul'' ai fost si cu greu recunosti ''ABSTRACT SI PENIBIL""

      Ștergere
  6. Nimeni dintre oameni nu pote sa stie cind va fi sfirsitul lumii, numai Cel de sus stie.

    RăspundețiȘtergere
  7. numai pocaiti nici aici nu scap de voi luavasi in pula

    RăspundețiȘtergere