sâmbătă, 26 februarie 2011

Cine a fost primul, oul sau găina?


Celebra dilemă cu întâietatea oului sau a găinii a fost rezolvată de cercetătorii de la Universităţile Warwick şi Sheffield. Iar răspunsul este ... găina!
Pentru această descoperire ei au studiat modul de formare a cojii de ou împreună cu toate componentele sale, utilizând supercomputerul HECToR, unul din cele mai performante din UK, împreună cu softul și expertiza celor de la Numerical Algorithms Group. În urma cercetărilor s-a descoperit că proteina ovocledidin-17 (OC-17) joacă un rol esențial în formarea cojii și folosește la transformarea carbonatului de calciu în cristale de calcit, acționând ca un catalizator în creșterea rapidă a cojii de ou. Fără această proteină oul nu s-ar putea forma. Iar cum proteina OC-17 se poate găsi doar în ovarele găinii, se poate deduce destul de simplu că găina a fost înaintea oului.
Cercetătorii cred că o astfel de analiză a modului cum se produce cristalizarea în natură poate să ajute în înțelegerea cât mai bună a modului cum trebuie realizată și controlată cristalizarea artificială.

8 comentarii:

  1. daca gaina a fost prima de unde a venit ea nu din ou?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu! A creeat-o Dumnezeu cand a creeat pamantul

    RăspundețiȘtergere
  3. Intrebarea asta este pentru toti... inafara de cei cu religia lor, cazul celui de mai sus "Nu! A creeat-o Dumnezeu cand a creeat pamantul". Raspunsul la intrebarea: Cine a fost primul, oul sau găina? este, fara nicio ezitare OUL.
    In intrebare nu se precizeaza ce fel de ou, deci primul dintre ou si gaina este oul (de dinozaur, bineinteles). Nu ma astept sa inteleaga multi acest raspuns pentru ca necesita cel putin 50 IQ :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trebuia sa-ti dai seama ca nu-i oul de dinozaur,iar daca tu ai iq-ul peste 50,du-te fa-ti o reevaluare...

      Ștergere
    2. are dreptate , oul a fost primul si da oul de dinozaur mai explicit oul de archaeopterix care era dinozaur nu pasare

      Ștergere
  4. Din pacate n-am inteles nimic concret,asa ca dilema ramane neidentificata...!!!,raspunsul="naiba stie"

    RăspundețiȘtergere