joi, 29 decembrie 2011

Minotaurul și Labirintul lui Cnossos


Legenda Minotaurului închis în Labirintul lui Cnossos a încetat să fie imaginară. Construit în Creta în jurul anului 1700 î.e.n., palatul regelui Cnossos conţine numeroase săli şi coridoare întortocheate şi se aseamănă cu faimosul Labirint mitic.
Descoperirea acestui palat se datorează arheologului sir Arthur Evans, care a făcut săpături între 1894-1900, degajând de sub straturile de vestigii greceşti şi romane civilizaţia minoică cu o vechime de peste 4 milenii, care avea o economie prosperă fondată pe comerţ şi utiliza o scriere pictografică. Pe lângă alte vestigii, au fost scoase la lumina zilei numeroase fresce şi sculpturi reprezentând tauri.
Minotaurul, monstru cu corp uman şi cap de taur, era fiul lui Pasiphae, soţia regelui Minos, şi a unui taur trimis de zeul Poseidon. Minos, fiul lui Zeus şi al Europei, construieşte un edificiu pentru a-l întemniţa pe Minotaur. Presupusul arhitect al Labirintului este atenianul Dedal, refugiat în Creta după omorul nepotului său. în fiecare an, Minotaurului i se aduc drept hrană oameni, până în ziua în care el este ucis de eroul legendar Teseu, ieşit apoi din Labirint cu ajutorul firului Ariadnei, fiica regelui Minos. în Labirint au fost aruncaţi Dedal şi fiul său lcar, care au evadat fabricânduşi aripi din ceară. Icar a căzut în mare, deoarece i s-au topit aripile, iar Dedal a ajuns la regele din Sicilia.
Cercetătorii au stabilit că edificiul nu putea servi drept palat de locuit: este situat într-un loc greu de apărat, în jur sunt puţine surse de apă, sălile seamănă a subsoluri şi nu au geamuri! Nu au fost găsite nici bucătării, nici grajduri. Să fi fost Labirintul un sanctuar, o închisoare, un cimitir? Oalele înalte din palat puteau astfel servi nu ca recipiente pentru grâne şi ulei, ci ca urne cu miere în care se conservau cadavrele. Atunci de ce nu s-a descoperit nici un schelet? Poate că se practica incinerarea?
Palatul lui Cnossos a fost distrus de câteva ori: înjurul anilor 1750, 1570, 1450 î.e.n. Dacă în primele două cazuri este vorba de cataclisme naturale (cutremur, erupţia vulcanului Santorin), ultima dată este legată de invaziile Grecilor, după care civilizaţia minoică a dispărut în mod brutal.

3 comentarii:

  1. Buna!

    Am un canal pe Youtube, unde postez in fiecare zi cate un video de 30 de secunde
    cu diverse curiozitati (animatie text)

    Acesta este canalul:

    www.youtube.com/cevanouro


    Daca aveti timp sa va uitati peste el, eventual sa scrieti si un blog-post pentru
    promovare as aprecia mult.

    Daca doriti pot pune si eu cate un link spre blogul dumneavoastra.



    Astept un mail cu raspuns pe office.cevanou@yahoo.com


    Va multumesc,

    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. E putin cam mare dar frumoasa cateva greseli dar frumoasa .

    Esti sigur/a ca e buna ?

    RăspundețiȘtergere