marți, 23 martie 2010
Plantele carnivore - adevărate curiozității ale naturii
Plantele carnivore sunt adevărate curiozității ale naturii, ele procurîndu-și suplimentar substanțe nutritive din corpul unor insecte.
Despre plantele insectivore botaniștii au luat cunoștință la mijlocul secolului al XVII-lea, cînd din insula Madagascar a fost adusă în Europa Nepenthes distillatoria. Sunt repertoriate 75 de specii. Ea crește în zonele tropicale ale Asiei, Oceaniei, în Madagascar. Planta este înscrisă în Cartea Roșie. Frunzele răsucite se termină cu o mică urnă membranoasă la capătul căreia se află un capac, care se închide după ce victimele (insecte, reptile mici) nimeresc în pungă. Plantele carnivore sunt capabile să discearnă natura obiectelor cu care vin în contact, ''deosebesc" insectele de pietre sau bucăți de metal, la care rămîn indeferente.
O plantă insectivoră din țara noastră este și roua-cerului (Drosera rotundifolia), ea fiind recunoscută după florile de culoare albă și îndeosebi după frunze, care au pe suprafața lor numeroși peri glandulari cu rol în digerarea proteinelor conținute de insecte. Iarba grasă (Pinguicla) este o altă plantă carnivoră, cu flori albastre-violacee și cu frunze care erau folosite de locuitorii Laponiei și de ciobani în loc de cheag pentru obținerea brînzei. În apele Deltei Dunării și ale lacului Snagov din Romînia este răspîndită Androvada vesiculoasa, plantă cu înfățișarea unei tufe plutitoare și cu frunze ale căror modificări constituie veritabile capcane, fără nici o scăpare pentru animalele acvatice mici.
O curiozitate a plantelor carnivore este și faptul că frunzele acestora produc electicitate ca și țesuturile animalelor.
Etichete:
Faună şi floră
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu