duminică, 15 noiembrie 2009

Alexandru cel Mare


Viața și moartea lui Alexandru cel Mare s-au transformat în legendă. Marele conducător de oști era considerat fiul mistic al zeului Zeus-Amon, origine susținută cu fervoare de însăși mama lui, Olimpia, care la educat pe Alexandru în spiritul divinității sale.
Băiatul s-a născut într-o zi furtunoasă de octombrie, cu fulgere și tunete, care erau simbolul lui Zeus-Amon. Se spune că în timpul facerilor pe acoperișul apartamentelui reginei au șezut doi vulturi, agățați împreună, semn care a fost înterpretat ca domnia copilului nou-născut asupra a două imperii. Acest fapt s-a adeverit după cucerirea Imreriului Grec și a celui Persan, vis nutrit de Alexandru din copilărie și considerat o misiune providențială.
La vîrsta de 18 ani, tînărul prinț avea în urmă patru războaie în care jucase un rol important alături de tatăl său, regele Filip, o perioadă de guvernare a Macedoniei ca regent, și reușește să cîștige admirația tuturor bărbaților macedonieni. Asasinarea regelui Filip pare să fi fost incitată și încurajată de soția repudiată, Olimpia, și de Alexandru. Astfel, în anul 336 î.Hr., la nici 20 de ani, prințul a devenit rege al Macedoniei.
Alexanru Macedon avea o fire complexă: atlet și pasionat de poezie, ascet macedonian și prinț oriental, bețiv și melancolic, netulburat și impulsiv, crud și sensibil, strateg lucid și aventurier nechibzuit. A ars Teba, fiindcă s-a înfuriat, l-a executat pe iubitul și bătrînul general Parmenion, deoarele l-a bănuit de trădare, l-a înjunghiat, într-un acces de furie, pe fratele doicii sale, a trecut prin foc și sabie ținuturi intinse, nimicindu-i cu cruzime pe localnici, inclusiv pe femei și copii; în același timp, s-a purtat deosebit de respectuos cu soția și copii împăratului persan Darius, făcuți prizonieri, l-a transformat pe unul dintre dușmanii săi, cu care a luptat, pe Poros, în prietenul său, a refuzat să bea apă cînd armata sa murea de sete.

11 comentarii:

  1. Foarte interesant, mai stiu si eu cate ceva, stiu, a fost un mare erou, pe bune!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. stefan cel mare a murit la 33 de ani

    RăspundețiȘtergere
  3. Un articol de acum câţiva ani argumenta că Alexandru a murit în urma unei encefalite cauzate de virusul West Nile.
    Cercetătorul mai spune că virusul se transmite prin intermediul ţânţarului, în timp ce este amplificat în specia de păsări. Iar acest lucru s-a întâmplat şi în cazul lui Alexandru cel Mare, care ar fi luat virusul de la corbii care zburau deasupra mulţimii, la intrarea în Babilon. Dintre cele 2.600 de specii de ţânţari cunoscute în prezent, doar câteva sunt capabile să transmită virusul.

    RăspundețiȘtergere
  4. am 13 ani
    ne-a dat profa sa cautam despre el vreo 30-40 curiozitati + referat

    RăspundețiȘtergere
  5. mda noua profa neo dat pur si simplu sa citim si sa spunem cite una dar eu la fel am 13 ani si ma numesc VALENTIN

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar maine am de scris despre alexandru cel mare

      Ștergere
  6. S-a nascut cu un dinte.

    RăspundețiȘtergere
  7. dc ma bateti ma joc de el zicetim aaa stiti ca a fost fiu alrenumitului rege Filip ll stiai asta si coronarea a facuto cand eu ava doar 18 ani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te cred vere tu nu vezi ca astea sunt ninte nesimtiti

      Ștergere
  8. Cit e legenda si cit e adevar oare?

    RăspundețiȘtergere
  9. Wikipedia spune ca s-a nascut in iulie, nu octombrie....

    RăspundețiȘtergere