miercuri, 28 octombrie 2009
"Stînci-cameleon"
Din nenumăratele curiozităţi naturale pe care le întîlnim în Australia, cel mai ciudat fenomen îl constituie aşa-numitele "stînci-cameleon", care de dimineaţa, de la răsăritul soarelui, şi pînă seara, cînd soarele apune, îşi schimbă culoarea de mai multe ori. Aceste stînci, cu pereţii înalţi de circa 350 de metri, au făcut parte din masivul munţilor Mac Donnell, dar în prezent din cauza erodării, stau izolate în mijlocul unei cîmpii.
Ciudatul fenomen începe în clipa în care stălucitorul astru atinge linia orizontului răsăritean. În această fază, timp de cîteva ore, meterezele de piatră netede şi drepte sunt parcă încediate, căpătînd o culoare roz-violaceu plăcută şi odihnitoare. Pe măsură ce soarele urcă pe bolta cerească, stîncile iau o culoare de un albastru intens, după care trec la un galben fermecător. De îndată ce soarele începe să coboare spre asfinţit, stîncile devin roşii-purpurii, ca nişte uriaşe blocuri de jăratic. Cu puţin înainte de asfinţit, stîncile trec de la roşu la culoarea carmin intens portocalie, pe care o păstrează pînă se pierd în umbra nopţii.
După cum spun turiştii şi oamenii de ştiinţă, fenomenul poate fi considerat "a opta minume naturală a lumii". Din punct de vedere ştiinţific, el este un efect al difracţiei luminii, datorită structurii şi compoziţiei chimice a rocilor, precum şi curenţilor provocaţi de solul încins de soare.
Etichete:
Faună şi floră,
Fenomene
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu