joi, 28 aprilie 2011

Taj Mahal – templul iubirii

Taj Mahal este un monument unic, incredibil. A fost construit in secolul XVII de catre Shah Jahan, imparatul mogul al Indiei si este de fapt un mormant pentru sotia sa Mumtaz. Povestea spune ca Shah Jahan a fost indragostit de sotia sa Mumtaz cu care s-a casatorit cand ea avea 17 ani. In cei 17 ani de casnicie, ea a nascut de nu mai putin de 16 ori, iar la ultima nastere, probabil epuizata de atatea nasteri – conditiile sanitare din acei ani nu erau prea moderne chiar si pentru un imparat de puterea si bogatia lui Shah Jahan, a murit. La auzul stirii, Shah Jahan a avut un soc – contemporanii spun ca desi avea parul negru ca pana corbului, intr-un minut dupa aflarea stirii a albit pe loc. Zeci de zile, Shah Jahan a ramas inchis in casa, jelindu-si sotia si apoi s-a hotarat sa construiasca cel mai frumos mormant din lume, un adevarat templu al iubirii lui pentru Mumtaz, Taj Mahal-ul.

Taj Mahal este construit in intregime din marmura alba iar frumusetea sa este mai presus de orice descriere in cuvinte, mai ales la rasit si apus. De asemenea, monumentul pare ca straluceste atunci cand este luna plina. In diminetile in care se lasa ceata, turistii pot fi martorii unei privelisti uimitoare.
Constructia monumentului a durat 22 de ani si la ridicarea sa au lucrat 20.000 de muncitori. Edificiul a fost finalizat in anul 1648 avand un cost de 32 de milioane de rupii. Documentele constructiei care au supravietuit timpului arata ca arhitectul a fost Ustad Isa, un renumit arhitect iranian. Aceste documente contin numele celor angajati si inventarul materialelor folosite la constructie, dar si originea lor. Au fost angajati mesteri foarte buni din Delhi, Qannauj, Lahore, si Multan. Pentru alte sarcini foarte calificate au fost angajati mesteri in Bagdad, Shiraz si Bukhara.
Taj Mahal este un simbol al dragostei eterne ce fascineaza privitorul in peisajul roscat din jur. Acest monument impresionant era descris de Rabindranath Tagore ca o lacrima pe obrazul timpului. De o frumusete uluitoare, Taj Mahal se numara cu siguranta printe cele mai importante obiective turistice din lume!

sâmbătă, 16 aprilie 2011

Sfîrșitul lumii


Una dintre profeţiile cele mai vechi şi mai răspândite este cea despre sfârşitul lumii. Ca şi mitul Genezei şi cel al Potopului universal, sfârşitul lumii este considerat inevitabil, fie printr-o inundaţie globală, fie printr-un pârjol devastator, de fiecare dată omenirii oferindui-se însă şansa de a începe de la zero.
Apocalipsa biblică, al cărui autor este Ioan, se declară ca o profeţie despre sfârşitul lumii şi instalarea unei împărăţii noi. Ea promite viaţă veşnică celor care s-au mântuit. Există însă patru modalităţi principale de interpretare a acestei cărţi de către Biserica creştină: concepţia că Apocalipsa descrie evenimente din trecut, concepţia că se prezintă o vedere panoramică a istoriei până la a doua venire a lui Hristos, concepţia futuristă şi concepţia idealistă care susţine o descriere simbolică, poetică a evenimentelor.
Percepută ca o pedeapsă a zeilor sau a unui singur Dumnezeu, moartea omenirii este reluată de mitologiile egipteană, greacă, babiloniană, chineză, amerindiană, ale popoarelor nordice. Găsind multiple similitudini între mitologiile Greciei şi ale Japoniei, cercetătorii consideră că ele sunt explicabile prin existenţa unei ,,memorii universale", transmise de către omenirea originară rarilor supravieţuitori care s-au stabilit ulterior în diferite colţuri ale planetei.

duminică, 10 aprilie 2011

Magia cifrelor


Superstiţiile sunt deseori legate de cifre, distribuite în magice şi nefaste. De exemplu, 7 este considerată cifră sacră, iar 13 - malefică. În Antichitate însă, atât 7, cât şi 13 (de asemenea 3 şi 9) se bucurau de o deosebită trecere. Numerele impare erau considerate ca având o putere magică. Graţiile sunt 3, ca şi Sfânta Treime (Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh), păcatele şi cerurile - 7, zilele săptămânii - 7, muzele - 9, divinitățile supreme din civilizația maya - 13.
Pitagora, părintele matematicii, şi Hipocrat, părintele medicinei, le atribuiau de asemenea numerelor neperechi o putere miraculoasă: copilul se naşte la 9 luni (sau la 7), a şaptea zi este decisivâ în evoluţia unei boli grave etc. Apostolii au fost însă 12 (ce-i drept, cu Hristos, 13), lunile anului şi zodiile - tot 12, ceea ce i-a atribuit acestui număr un statut analogic cu cel al numerelor sfinte. Oricum, cifra 13 este repudiată, fără a se şti de ce. O explicaţie în acest sens ne este oferită de D. Brown în romanul ,,Codul lui da Vinci": în ziua de 13 (într-o vineri) a avut loc o crimă odioasă cu caracter religios.
În Mesopotamia, leagănul civilizaţiei din mileniile 4-5 î.e.n., cifre sacre erau 64, 32, 16, 8 - toate legate de cultul zeiţei Iştar-Venus. Aceste numere şi-au găsit ilustrarea între Eufrat şi Nil (palatul regelui Nabonid avea 64 de săli, cadavrele femeilor care însoţeau regina în sanctuarul funerar din Ur erau 64 etc), dar şi în alte regiuni orientale. Tabla de şah, care vine din Orientul persan, are de asemenea 64 de carouri albe şi negre, iar figurile sunt în număr de 32 (16 albe şi 16 negre). În Biblie, pe lângă primele zece cifre cu simboluri pozitive, sunt menţionate cifrele 12, 40, 70.
În Apocalipsă este scris numărul 666, numărul fiarei care aduce nimicire (în unele manuscrise apare numărul 616). Deoarece cifrele erau redate prin litere (1-9 prin primele litere ale alfabetului ebraic, multiplii lui 10 de la 10 la 90, prin următoarele nouă litere, iar sutele de la 100 la 400, prin cele patru litere rămase), s-a încercat identificarea acestui număr cu valorile numerice ale mai multor personalităţi, printre care împăraţii romani Caligula şi Nero. Numărul 15 n-a fost redat prin combinaţia dintre literele ,,yod" (10) şi ,,he" (5), deoarece acestea sunt consoane ale lui Yah, numele prescurtat al Dumnezeului - Yahve, ci a fost considerat ca 9 + 6.

joi, 7 aprilie 2011

Marea explozie de la Tunguska


Marea explozie de la Tunguska, din 1908, reprezintă una dintre cele mai mari enigme din secolul XX. La 30 iunie 1908, la ora 7:17, în Siberia Centrală, în apropiere de râul Tunguska, s-a produs o explozie atât de putermică, încât centrul seismografic din Irkutsk (900 km distanţă) a înregistrat oscilaţii de proporţiile unui cutremur de grad înalt. Explozia s-a produs în rezultatul impactului unui obiect cosmic cu solul.
Acest obiect uriaş fusese observat de pe câteva nave din Oceanul Indian: el descria pe cer o largă traiectorie, îndreptându-se către Asia. Ţăranii din nordul Indiei ob-servaseră de asemenea un ,,glob de foc", care a dispărut dincolo de Munţii Himalaya. Caravanele din deşertul Gobi şi nord-vestul Chinei au fost îngrozite de acest obiect strălucitor, iar locuitorii Siberiei Centrale nu doar au văzut ciudatul obiect ceresc, ci au auzit și un șuierat asurzitor.
Coliziunea a făcut să ţâşnească o uriaşă jerbă de foc, iar unda de şoc s-a propagat la distanţe de sute de kilometri. Şuvoiul fierbinte s-a revărsat peste taiga, arzând vârfurile copacilor şi producând incendii de proporţii. Victimele nu au fost numeroase, deoarece regiunea este izolată şi aproape nelocuită. Undele provocate de explozie s-au înregistrat în mai multe oraşe europene, aflate la distanţe foarte mari. Un fenomen neobişnuit - masivi ,,nori de argint", cu o luminiscenţă ciudată a fost înregistrat din Siberia până în Peninsula Scandinavă. Luminozitatea nocturnă s-a manifestat vreme de câteva săptămâni. Excepţionala forţâ a exploziei a fost reconfirmată prin înregistrările barografice din lumea întreagă, care au stabilit că undele de aer au înconjurat de două ori planeta.

duminică, 3 aprilie 2011

Crop Circles - mesajul misterios


Semnele misterioase care apar în decursul unei nopți în cîmpurile cerealiere, ,,crop circles", sunt considerate de unii semne ezoterice prin care ne sunt transmise nişte mesaje, iar de alţii - fenomene meteorologice, deşi deocamdată inexplicabile.
,,Crop circles" au fost întâlnite în secolul al XVII-lea, dar fenomenul a reapărut după cel de-al Doilea Război Mondial (de altfel, ca şi OZN-urile), devenind tot mai frecvent în ultimii ani. Aceste semne circulare, de la desene simple la simboluri geometrice complexe, au fost atestate în toate ţările lumii în care se cultivă cereale, chiar şi pe suprafeţele înzăpezite ale munţilor Himalaya. Cel mai des însă ele apar în sudul Angliei (400 în 1991), iar 95% - într-o rază de 65 km de la Stonehenge, mare templu megalitic. Şi mai straniu, ,,crop circles" au apărut pe unele terenuri militare interzise, cum ar fi câmpia Salisbury, tot în Anglia. Tulpinile cerealelor sunt îndoite la nivelul primului nod de la sol şi culcate la pământ în forma unei spirale perfecte, iar analizele biologice au constatat o deshidratare a acestei părţi a plantei.
Niciodată nu s-au descoperit urme umane sau de maşini, în plus, conform rarelor mărturii (totdeauna fenomenul are loc noaptea, în decursul câtorva minute), apare un bulgăre strălucitor de lumină şi un vârtej care culcă cerealele la pământ, însoţit de un zgomot. Într-un caz, pe raza cercului a fost găsită o pasăre moartă al cărei corp explodase, de parcă ar fi fost coaptă într-un cuptor cu microunde; în altul - arici uscaţi, ceea ce denotă temperaturi foarte mari, pe durata a câteva secunde.
S-a crezut că ,,crop circles" erau urmele aterizării unei nave, poate extraterestre; s-a emis ipoteza unor tiruri militare experimentale produse de o armă laser cu microunde, pilotate de un computer. Versiunea unor mesaje importante care trebuie decodificate, primite din Cosmos, nu este nici demonstrată, nici exclusă deocamdată. Dar cine şi ce vrea să ne comunice, rămâne o enigmă. ,,Crop circle" din august 2004 de la Silbury Hill, Anglia, seamână cu un cadran al calenda-rului maya, care cuprinde date, la început în număr de cicluri prin 4 pătrate întunecate, pe urmă şi alte măsurări ale timpului. Pare incredibilă ipoteza că aceste ,,crop circles" au fost create de pute-rea spiritului - a gândirii maya - pentru a ne transmite informaţii preţioase, pe care deocamdată nu ştim să le descifrăm.