vineri, 12 februarie 2010

Luvru - veritabil "oraș în oraș"


Inițial, Luvru a fost o fortareață medievală în 1200, după care a devenit rezidența regală sub domnia lui Carol al V-lea, în 1365. Curînd după aceea a fost modernizat după gustul renascentist de catre Francisc I în 1546. De-a lungul secolelor a fost extins, distrus sau transformat sub domniile succesive ale lui Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea, Ludovic al XIV-lea, Napoleon I si Napoleon III. Arhitectura sa este o îngemanare de stiluri care stau marturie a mai mult de 800 de ani de istorie.
Muzeul propriu-zis a fost inaugurat la sfirșitul secolului al XVII-lea, pe timpul Revoluției Franceze (mai exact, în 1793). Dar ideea fusese concepută patruzeci de ani mai devreme de către Lafont de Saint-Etienne, care atacase caracterul privat al colecțiilor regale, propunînd ca aceste opere de arta sa fie accesibile marelui public în Galeria Principală a muzeului.
Suprafața totală a muzeului acopera 40 de hectare pe un teren situat chiar in inima Parisului. Punct nodal al capitalei Frantei, muzeul delimitează în prezent nordul de sudul orașului. Clădirea este prima dintr-o serie de monumente care se continuă cu Caruselul, Obeliscul din Place Concorde, Arcul de Triumf de pe Champs-Elysees și sfirșește cu Arcul din La Defense.
În zilele noastre, Muzeul găzduiește istoria artei lumii occidentale, începînd cu Evul Mediu, pînă în secolul al XIX-lea, alături de civilizații antice care au precedat și au inspirat cultura vestică.
Muzeul este împartit în șapte secțiuni diferite (trei sectiuni antice: Antichitatea Orientală, Egipteană, Greacă, Etruscă și Romană) și patru secțiuni moderne: sculptura, pictura, obiecte de artă și grafică.
În 1981 Francois Mitterand a lansat proiectul Grand Louvre (cu inițierea creației Piramidei lui Pei, punct central și intrare, totodata, modificindu-se aripa Richelieu din partea nordica a muzeului și subsolul curții Napoleon).
Spațiul util pentru exponate al muzeului a fost dublat de la 31,000 m2 in 1984 la 55,000 m2 în prezent, iar numarul de exponate a sărit de la 20,600 la 34,000!!
50 milioane de vizitatori au patruns în holurile muzeului în ultimii 10 ani și mai mult de 5 milioane în 1999. Acest veritabil "oraș în oraș" are 1800 de angajați care ocupă 40 de posturi diferite.